Bazalka

Intenzivní vůně, luxusní chuť. Kdo by ji nemiloval. Zasadíte a máte bujnou sklizeň. Je to jednoletka a pěstovat ji můžete nejen na zahrádce, ale i v květináči za oknem. Sklízíme pak od jara do podzimu. Co nestačíme upotřebit, naložíme do oleje. Zvláštní je, že krom vzhledu se bazalka liší i vůní. Některá voní po koření, jiná po ovoci. Známe bazalku citronovou, anýzovou, mátovou a skořicovou. To jen namátkou. Mají rády hodně sluníčka a hodně vláhy. Kdo by neznal salát Caprese. Kulinářský zážitek, který by se bez bazalky nekonal. Nakrájíme na kolečka rajčata, mozzarelu a na talíři kolečka prokládáme. Pokapeme olivovým olejem, přejedeme pepřenkou a solničkou a navrch nasypeme na kousky nakrájené bazalkové lístky. Necháme odležet a pak už si jen pochutnáváme.