Andělika

Andělika není žádný anděl, ani jsem se nespletla a neměla na mysli Angeliku. Je to bylina, o které jste možná slyšeli pod názvem andělský kořen. A vážně to andělský kořen je, funguje totiž téměř proti všem nemocem. Kdo ji na svou zahrádku zasadí, neprohloupí. V kuchyni se používá kořen, listy a dokonce i plody. Ale pozor, jedno varování. Rostlina je fotosenzibilní, což znamená že když anděliku, tak ne slunce. Vyvarovat se musíme i čerstvé šťávy přímo na pokožku, může to u citlivých jedinců vyvolat nepříjemnou reakci v podobě puchýřů. Otázkou je, k čemu ji tedy použít? Zevně do koupele, vnitřně je nápomocna při dýchacích potížích, nervových potížích, poruchách trávení, močových potížích. A věděli jste, že je součástí nápoje zvaného vermut?